Boliger

Køb af en ny bolig

Der er forskel på om man bor i en lejebolig eller en ejerbolig, både ift. udgifter, rettigheder og din almene økonomi.

 

Skal man ejerbolig eller lejebolig?

Der er mange overvejelser du skal være opmærksom på når du skal ud og finde en ny bolig. Der er forskellige faktorer der spiller ind når man skal vælge om man skal købe en ny bolig eller om man skal finde en lejebolig.

 

  • Dine rettigheder

Køber du en ejerbolig, så bliver du den juridiske ejer af boligen og derfor bestemmer du alt i forhold til boligen. Vælger du en lejebolig, så har du ikke nogen medbestemmelse på boligens tiltag, ud over det der er nævnt i din lejekontrakt.

 

  • Din økonomi

Ejer man en lejlighed eller et hus, så er der løbende økonomiske udgifter til vedligeholdelse. Har man en ejerlejlighed, så skal man være opmærksom på at man skal betale til vedligeholdelse af bygningen. Vælger du en lejebolig, så skal du udelukkende betale en fast husleje, forbrug og et forudbetalt depositum. Andet har ejeren af lejligheden ansvar for.

 

Vær opmærksom på nye udgifter

Flytter man fra en lejebolig til en ejerbolig, så vil der automatisk komme flere udgifter som man ikke har været opmærksom på før. Man skal derfor være forberedt på hvilke udgifter der kan forekomme.

 

  • Boliglån

Når man optager lånet til sin nye bolig, så er man også forpligtet til at betale lånet tilbage, alt efter hvordan aftalen er på forhånd. Foruden boliglånet, så kommer der også ejendomsskatter og grundskyld som også skal betales.

 

  • Forsikring af boligen

Hvis du har et boliglån, så kan dit realkreditinstitut eller din bank kræve, at du har huset forsikret ift. brand. For hvis huset brænder ned, så mister banken/realkreditinstituttet også den pant de har i huset i forbindelse med dit lånet.

 

  • Renovering og løbende udgifter

Der vil over tid opstå ting på din bolig, som skal renoveres eller udskiftes. Det kan være almen vedligeholdelse, men der kan også være udskiftning af elementer som kan være mere eller mindre akutte.

 

Overblik over dit realkreditlån til din bolig

Når man optager et realkreditlån til at få en ny bolig, så optager man automatisk en ret stor gæld. Det er en gæld, hvor der kan tage lang tid at blive gældsfri, men sørger du for at have et godt overblik over dine tilbagebetalinger og din generelle økonomi, så burde det ikke være et problem.